Jak jeść przy wspólnym stole ze Szwajcarami ? 🙂
Dzielić
Zgubiłeś swoje hasło? Podaj swój adres e-mail. Otrzymasz link i utworzysz nowe hasło e-mailem.
Proszę krótko wyjaśnić, dlaczego uważasz, że to pytanie powinno zostać zgłoszone.
Proszę krótko wyjaśnić, dlaczego uważasz, że ta odpowiedź powinna zostać zgłoszona.
Wyjaśnij krótko, dlaczego uważasz, że ten użytkownik powinien zostać zgłoszony.
Szwajcarzy są bardzo świadomi dobrych manier. Nawet w szkołach dzieci muszą witać swoich nauczycieli uściskiem dłoni i kontaktem wzrokowym. Kiedy przychodzą przyjaciele moich dzieci, zawsze jestem mile zaskoczony ich dobrymi manierami przy stole i używaniem proszę (bitte) i dziękuję (danke). Tuż przed wyjazdem podchodzi do mnie szwajcarskie dziecko, wyciąga rękę i dziękuje za wizytę.
Oto kilka szwajcarskich manier przy stole:
Bądź na czas.
Nie jedz dopóki każdy nie będzie miał jedzenia na swoim talerzu.
Zacznij posiłek od słów “bon appetit” lub “guten Appetit”.
Jeśli jest wino, poczekaj, aż gospodarz wzniesie toast.
Podczas wznoszenia toastu, stuknij kieliszek z każdym przy stole i spójrz każdej osobie w oczy przed wypiciem.
Trzymaj nadgarstki na stole, ale nigdy łokcie. Nie kładź rąk na kolanach.
Pamiętaj, aby zawsze mówić “proszę” i “dziękuję”.
Rozedrzyj francuski chleb, nie tnij go nożem.
Podnieś przedramię ze stołu, przesuwając widelec do ust.
Lewą ręką podnieś widelec, a prawą nóż i delikatnie popchnij jedzenie na widelec.
Jeśli jest koło serowe, pokrój je od środka na plastry.
Gdy skończysz, połóż nóż i widelec równolegle do siebie na swoim miejscu, tak jakby były rękami na zegarze wskazującym 5:25. Jeśli tego nie zrobisz, Twój gospodarz poda Ci więcej jedzenia.
Zjedzcie wszystko, co weźmiecie na swój talerz. Szwajcarzy nie doceniają marnotrawstwa.