Jedzenie, składniki i sposób jego przyrządzania różnią się znacznie w całym kraju. Ogólnie rzecz biorąc, podstawowe produkty spożywcze obejmują ogromny wybór pieczywa (białego, pełnoziarnistego itp.), produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt, masło i – oczywiście – duży wybór słynnych na cały świat szwajcarskich serów. Ważne są również warzywa, w tym fasola, marchew, kalafior, ziemniaki, szpinak itp. Kiełbasy i mięso – głównie cielęcina, wołowina, wieprzowina, kurczak lub indyk – są podawane na wiele różnych sposobów: grillowane, gotowane, krojone lub krojone. Dania dodatkowe obejmują frytki, ryż, ziemniaki i różne rodzaje makaronu. Owoce są dostępne z całego świata, lokalnie uprawiane owoce obejmują jabłka, gruszki, winogrona i różne rodzaje jagód, takie jak czarne jagody, borówki, maliny, porzeczki czerwone i truskawki. Na koniec jest wiele słodyczy, w tym drugi rodzaj żywności, z której Szwajcaria słynie na całym świecie: szwajcarska czekolada.
W Szwajcarii śniadanie zazwyczaj obejmuje chleb, masło lub margarynę, marmoladę lub miód, może trochę sera lub płatków zbożowych, a także mleko, zimną lub gorącą czekoladę, herbatę lub kawę.
Lunch może być tak prosty jak kanapka lub birchermüesli lub może być pełnym posiłkiem.
W zależności od tego, co ludzie jedli na lunch, kolacja może być pełnym daniem głównym lub tylko chlebem, serem, może suszonym mięsem lub innym lekkim posiłkiem.
Napoje obejmują zwykłą wodę, różne rodzaje napojów bezalkoholowych, w tym większość znanych na całym świecie marek, a także niektóre lokalne produkty, po szeroką gamę piw i win. Gorące napoje obejmują wiele różnych smaków herbaty i kawy.
Wyjście na obiad:
W Szwajcarii jest wiele różnych miejsc, w których można wyjść na obiad. Zaczyna się od fast foodów, takich jak burgery, fish and chips itp., następnie przechodzi się do restauracji samoobsługowych i tego, co ludzie w USA nazywają restauracjami rodzinnymi, gdzie dostaje się wszystkie standardowe menu, a kończy się na spektakularnych (i bardzo drogich) restauracjach, gdzie jedzenie ma być „doświadczeniem”.
Jedzenie w Szwajcarii jest dość drogie, przynajmniej w porównaniu do większości krajów europejskich, a szczególnie w porównaniu do USA. Jeśli pójdziesz do baru szybkiej obsługi, możesz łatwo wydać do 10 CHF na burgera, napój bezalkoholowy i kawę. W rodzinnej restauracji menu będzie kosztować od 15 do 50 CHF, restauracje samoobsługowe są nieco tańsze. W bardziej eleganckiej restauracji można wydać nawet 1000 CHF za samą butelkę wina…
Popularne menu obejmuje szeroką gamę makaronów, ziemniaków przygotowywanych na wiele różnych sposobów, warzyw, mięsa (cielęcina, wołowina, wieprzowina, kurczak, a nawet konina), ryb (głównie słodkowodnych), ale także owoców morza. Menu wegetariańskie stały się bardziej popularne w ciągu ostatnich kilku lat, większość restauracji oferuje co najmniej jedno menu wegetariańskie jako danie główne. Ponadto bardzo popularna jest również sałatka. Najważniejszą częścią jest
Bürli (mały chleb):
Bürli (mały chleb):
Dreikönigskuchen (tort Objawienia Pańskiego):
Dreikönigskuchen (tort Objawienia Pańskiego) to specjalne ciasto podawane 6 stycznia („Dreikönigstag”, dzień Objawienia Pańskiego
)
Zopf (chleb):
W Szwajcarii jest wiele rodzajów chleba. Jednak „Zopf” to bardzo specjalny chleb, zazwyczaj podawany w niedzielę na śniadanie.
Zopf (chleb):
W Szwajcarii jest wiele rodzajów chleba. Jednak „Zopf” to bardzo specjalny chleb, zazwyczaj podawany w niedzielę na śniadanie.
Birchermüesli” zostało wynalezione około 1900 roku przez dr Birchera, pioniera medycyny biologicznej i wczesnego propagatora nieprzetworzonej żywności, która zachowuje pełną wartość odżywczą ( „Vollwertkost” oznacza „dietę pełnowartościową”).
Fondue:
To prawdopodobnie najsłynniejsze szwajcarskie menu. Fondue powstaje z roztopionego sera. Jemy je, maczając małe kawałki chleba w roztopionym serze. Sekret tkwi w odpowiedniej mieszance różnych smaków sera. Zazwyczaj fondue jest serwowane w chłodne zimowe dni, ale wiele restauracji serwuje je przez cały dzień.
Pastetli (ciasto mięsne):
„Pastetli” zazwyczaj mają okrągły kształt. Zdjęcie po lewej przedstawia bardzo specjalny kształt, idealny na romantyczną kolację we dwoje. Istnieją różne rodzaje nadzienia, może zawierać grzyby i mięso w kremowym sosie. Zazwyczaj podaje się je z ryżem i groszkiem.
„Rippli” oznacza żeberka wieprzowe. W regionie Berna podaje się je z boczkiem, fasolą i ziemniakami.